Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/globemig/public_html/cms/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2851

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/globemig/public_html/cms/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2855

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/globemig/public_html/cms/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Globe migrant | Žarko Paić

Žarko Paić

OSOBNE INFORMACIJE

Tel.: 00385 091 54 16 723

E-mail: zarko.paic@zg.t-com.hr

 OSOBNE INFORMACIJE

Prezime i ime: Paić Žarko

Matični broj istraživača: 172400

Mrežna stranica: http://www.ttf.unizg.hr/index.php?str=53&osoba=48

Poveznica na CROSBI profil: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=172400

 

 

 

 

OBRAZOVANJE

2005 – Doktorsku disertaciju pod naslovom Kultura kao nova ideologija: od postmoderne do globalizacije obranio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekavši akademski stupanj doktora znanosti iz područja društvenih znanosti, polje sociologija, grana posebne sociologije.

2005 – Magistarski rad Problem slobode u filozofiji Jean-Paul Sartrea obranio je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

1982 -Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

ZAPOSLENJE

2013 Izv. profesor iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polje sociologija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

2013 Docent iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polje sociologija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

MENTORSTVA DOKTORSKIH STUDENATA I POSLIJEDOKTORANDA

2009 – 2017 – (5) doktoranada (Snježan Hasnaš, Krešimir Purgar, Petra Krpan, Krešimir Katušić i Ivan Fijolić ); Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

NASTAVNE AKTIVNOSTI

2002 – 2017; Društvene i humanističke znanosti – sociologija i filozofija – Zavod za dizajn i tekstil odjeće, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

STIPENDIJE I STUDIJSKI BORAVCI

1995 – Bio sam na studijskom boravku u Danskoj u sklopu programa obrazovanja za demokraciju „Democracy and Citizenship in Europe“ u Odenseu i Kopenhagenu i održao niz predavanja iz područja suvremene teorije kulture, identiteta i filozofije politike.

1995 – Bio sam na studijskom boravku u SAD-u u okviru programa State Departmenta i američkog veleposlanstva u Zagrebu „Democracy and Multiculturalism“. Posjet je uključivao boravak na sveučilištima u Washingtonu, Atlanti, Los Angelesu, Ann Arboru, Santa Feu, razgovore s vodećim američkim društvenim znanstvenicima (Ben Wattenberg s American Enterprise Institute i dr.), boravak u američkoj asocijaciji za sociologiju, a održao je i nekoliko predavanja na Virginia sveučilištu u Charlottesvilleu o teorijama kulture, identiteta i filozofiji politike.

ČLANSTVA I NAGRADE

Član Hrvatskog filozofskog društva, Udruženja za promicanje filozofije, Instituta „Sören Kierkegaard“, Instituta za europske i globalizacijske studije, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog centra PEN-a.  Zajedno s prof.dr.sc. Deanom Komelom, Sveučilište u Ljubljani i prof.dr.sc. Bernhardom Waldenfelsom, Sveučilište Ruhr-Bochum, utemeljitelj sam Foruma za europske humanističke znanosti. 2008. Dobitnik međunarodne nagrade za filozofsko-književno stvaralaštvo fondacije KULTURKONTAKT iz Beča za literaturu i esejistiku Srednje Europe.

ORGANIZACIJA ZNANSTVENIH SKUPOVA I RADIONICA

Interdisciplinarni znanstveni simpozij ESTETIKA I TEHNOZNANOSTI DANAS, Zagreb, 18. lipnja 2014. –

Međunarodna interdisciplinarna znanstvena konferencija VISUAL STUDIES AS ACADEMIC DISCIPLINE, Zagreb, 7-10.studenoga 2013. Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet, Centar za vizualne studije iz Zagreba i Hrvatsko društvo pisaca

Međunarodna interdisciplinarna znanstvena konferencija TEXTILE SCIENCE AND ECONOMY, Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet, 26. siječnja 2011.

Međunarodna interdisciplinarna konferencija ARTS FUNDING/ARTISTIC FREEDOM, European Council of Artists, Zagreb, 5. i 6. studenoga 2010.

Međunarodna interdisciplinarna znanstvena konferencija THE CRISIS OF FREEDOM u organizaciji Inštituta za humanistiku časopisa Nova Revija i Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem, Ljubljana, 16,-17. studenoga 2010.

Međunarodna interdisciplinarna znanstvena konferencija THE VISUAL CONSTRUCTION OF CULTURE, Zagreb, 27-28. listopada 2007., TVRĐA, časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti i Centar za vizualne studije iz Zagreba

FUNKCIJE I ZADUŽENJA:

Od 2018-2013. godine djelovao sam kao predstojnik Zavoda za dizajn i tekstil odječe Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu; član je velikog broja fakultetskih povjerenstava; od akademske godine 2008/2009. voditelj sam diplomskog studija Teorija i kultura mode, prvog takvog interdisciplinarnog studija iz područja društvenih i humanističkih znanosti, umjetnosti i mode u Hrvatskoj i širem okružju. Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti TVRĐA, zamjenik glavnog urednika časopisa EUROPSKI GLASNIK, giostujući glavni urednik časopisa UP & UNDERGROUND (Critical Theory Dossier), član uredništva časopisa KNJIŽEVNA REPUBLIKA, član međunarodnog savjeta časopisa IMAGES: JOURNAL OF VISUAL STUDIES, člna međunarodnog savjeta filozofskih časopisa PHAINOMENA i APOKALIPSA iz Ljubljane.

NAJVAŽNIJE ZNANSTVENE SURADNJE

Znanstveno-istraživački projekt Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba „Diskurzivni identitet u izvedbenim umjetnostima: tijelo, osobe, intersubjekti“ (voditeljica: prof.dr. Sibila Petlevski) financiranim od Ministarstva znanosti i tehnologije RH 2008-2011 – Šifra projekta: 264-1890666-2646 (suradnik-istraživač).

Znanstveno-istraživački projekt Ekonomskog instituta iz Zagreba „Kulturni kapital i razvojna strategija Hrvatske“, sufinanciranom od Ministarstva znanosti i tehnologije RH i SOROS zaklade (Open Society) u Zagrebu.

Međunarodni znanstveno-istraživački projekt Instituta za međunarodne odnose iz Zagreba i UNESCO-a „Current Trends in Cultural Politics and Cultural Development in UNESCO Member States“ 1992-1993. – suradnik-istraživač na projektu.

Kulturne pretpostavke tehnologijskog razvoja: primjer Japana“, 1989-1990. – suradnik-istraživač na projektu.